Vuosikertomus 2006

1. YHDISTYS JA SEN JÄSENISTÖ

Yhdistyksen tarkoituksena on psykogeriatrisen toiminnan ja tutkimuksen harjoittaminen ja kehittäminen yhteistyössä muiden tieteen ja toiminnan alojen, kuten Kansainvälisen psykogeriatrisen liiton kanssa.

Yhdistyksessä oli vuoden 2006 lopussa jäsenrekisterissä 202 jäsentä. Uusia jäseniä hyväksyttiin 21 jäsentä ja yhdistyksestä erosi 5 jäsentä. Jäsenkirjeitä on lähetetty kolme kappaletta.

2. VUOSIKOKOUS

Sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 28.3.2006 klo. 17.00 - 18.25 Ravintola Ostrobotnian Juhlakerroksen, Snelmansalissa, osoitteessa Museokatu 10, Helsinki

Vuosikokoukseen osallistui 14 yhdistyksen jäsentä, vuosikokouksen puheenjohtajana toimi Veikko Granström.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Pirjo Juhela ja hallituksen varsinaisiksi jäseniksi Upu Kiviharju-Rissanen, Tuula Saarela, Maija Savijärvi, Eeva Hölttä, Hanna-Mari Alanen, Marja Saarenheimo, Tarja Granström, Anna-Maija Liedenpohja ja Leena Juslin.

Varajäseniksi valittiin Ritva Jokinen, Eija Setälä-Soikkeli, Hannu Koponen, Raimo Salokangas, Arla Bask, Martitta Haavisto, Mira Skou, Toini Hirvonen, Laina Kuokkanen ja Hilkka Raitanen.

Tilintarkastajiksi valittiin HTM Lasse Kallaskari ja KHT Mervi Kaplas. Varatilintarkastajaksi valittiin Liisa Räsänen.

3. HALLITUS

Yhdistyksen hallituksessa ovat toimineet vuonna 2006 edellä mainitut vuosikokouksessa valitut jäsenet. Hallituksen järjestäytymiskokouksessa 28.3.2006 valittiin varapuheenjohtajaksi Upu Kiviharju-Rissanen sekä rahastonhoitajaksi Tarja Granström, hallitus otti sihteerikseen Leo Kontion. Kansainvälisiä asioita on hoitanut Tuula Saarela.

Hallitus on kokoontunut toimintakautensa aikana yhteensä kuusi (6) kertaa.

4. YHDISTYKSEN TOIMINTA

4.1 Koulutustoimintana toteutettiin 2006

  • Moniammatillinen koulutuspäivä "Ahdistuneisuus vanhuusiässä" toteutettiin 14.9.2006, Karjalatalon juhlasalissa Helsingissä osallistujia oli 161. Koulutuspäivä sai osallistujilta erittäin hyvän palautteen.
  • Vanhuspsykiatrinen täydennyskoulutuspäivä teemalla, vanhusten psykoterapia, siirtyi pidettäväksi keväällä 2007.
  • Vanhuspsykiatristen osastojen osastonhoitajille tarkoitettuja työseminaareja teemalla "Psykogeriatrinen hoitoyhteisö vanhuksen hyvä hoito" pidettiin vuoden 2006 aikana kolme ja ne pidettiin Paasitornissa 22.5., 18.9. sekä 27.11.2006, osallistujia oli 15/kerta.

4.2 Osallistuminen muihin koulutuksiin

Yhdistyksen edustajat Pirjo Juhela ja Tuula Saarela osallistuivat Turussa järjestettävän NorAge 2007-kongressin suunnitteluun ja yhdistys tuki kongressin toiminnan käynnistämistä 300 euron suuruisella summalla.

Yhdistyksen edustajat olivat mukana toteuttamassa pohjoismaista psykiatrikongressia Tampereella 16.-19.8.2006, jossa järjestettiin vanhusten psykoterapiaa käsittelevä symposium (puhujina mm. entinen hallituksen jäsen Pirkko Hiltunen ja puheenjohtaja Pirjo Juhela)

Hallituksen jäsen Hanna-Mari Alanen osallistui APA:n (American Psychological Association) kongressiin Torontossa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Juhela luennoi Sveitsin kansainvälisessä vanhusten psykoterapia kongressissa.

Kansallisella tasolla Suomen Psykogeriatrinen yhdistys tuki 4.-5.5.2007 Oulussa järjestettäviä Gerontologian päiviä.

Suomen psykiatriyhdistyksen kevään 2006 Psykiatripäivillä oli yhtenä teemana psykoterapia vanhuusiässä, puhujina oli mm. entinen hallituksen jäsen Pirkko Hiltunen ja puheenjohtaja Pirjo Juhela)

4.3 Muu toiminta

Suomen Psykogeriatrinen Yhdistys ry. hyväksyttiin kansallisen mielenterveyspoolin jäseneksi vuoden 2007 alusta. Poolin muodostavat suomalaisen mielenterveystyön keskeiset toimijat ja sen tavoitteena on edistää kansalaisten mielenterveyttä ja kohentaa mielenterveyspalveluja tarvitsevien sekä mielenterveystyön asiakkaiden, omaisten ja läheisten asemaa.

Suomen Psykogeriatrinen Yhdistys ry. jätti sosiaali-ja terveysministeriöön vastineen selvitysmies Sirkka-Liisa Kivelän ja Jyrki Korkeilan selvityksiin syksyllä 2006. Vastineessa korostettiin ikääntyvien psyykkisen hyvinvoinnin tukemista ja erityisesti vanhuspsykiatrisen erikoisalan perustamisen tarpeellisuutta. SPGY pystyi vaikuttamaan myös Suomen Psykiatriyhdistyksen lausuntoon. Lausunto jätettiin tiedoksi myös opetusministeriöön.

5. TIEDOTTAMINEN

Yhdistys on tiedottanut toiminnastaan jäsenkirjeissä (3 kpl.) ja kotisivuillaan internetissä.

Yhdistyksellä on postiosoitteena PL osoite, joka on PL 208, 00251, Helsinki.

Yhdistyksen kotisivujen osoite on: spgy.org

6. TALOUS

Yhdistyksen jäsenmaksu korotettiin 17 euroon vuonna 2006. Matka-apurahoja vuoden 2006 aikana ei myönnetty yhtään kappaletta. Yhdistyksen palkkaamana on toiminut Palkeet-projektin projektikoordinaattorina Leo Kontio. Kirjanpitopalvelut tuotti tilitoimisto TiliAla Oy, jossa laadittiin myös yhdistyksen tilinpäätös. TiliAla oy. on hoitanut myös yhdistyksen jäsenrekisteriin ja jäsenmaksuihin liittyvät asiat.

7. PALKEET-PROJEKTI

Suomen psykogeriatrisen yhdistyksen ja Raha-automaattiyhdistyksen 100 %:sti rahoittama Palkeet-projektin jatkoprojekti (2005 - 2006) saatettiin päätökseen projektisuunnitelmien mukaisesti. Palkeet-projektin päätösseminaari suunniteltiin yhteistyössä Palkeet-projektin johtoryhmän ja yhdistyksen hallituksen kanssa ja se toteutetaan 2007 alussa..

7.1. PALKEET-PROJEKTI vanhuspsykiatrisen osaamisen ja palveluketjujen kehittämisprojekti palveluasumisessa

Suomen psykogeriatrisen yhdistyksen projekti oli suunniteltu alun perin kolmevuotiseksi, mutta jatkoprojektin myötä se muuttui viisivuotiseksi 2002-2006.

Kehittämisprojektin tavoitteena oli tukea psyykkisesti oireilevan vanhuksen selviytymistä avohoidossa. Edistää palvelutalojen asukkaiden hyvinvointia ja hoidon laatua sekä tukea henkilöstön työssä jaksamista lisäämällä hoitoon osallistuvan henkilöstön vanhuspsykiatrista osaamista sekä kehittämällä potilaslähtöistä vanhuspsykiatrista palvelu- ja hoitoketjua erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja palvelutalojen kesken. Keinoina kliinisen osaamisen päivittäminen erikoissairaanhoidossa, osaamisen kehittäminen osaamiskarttatyön keinoin palvelutaloissa sekä mentorointi ja siihen kouluttautuminen.

Projektista on laadittu projektisuunnitelma ja lisäksi sen eri osioista omat projektisuunnitelmat. Jatko projektille "Palkeet-2-projektille" on tehty oma projektisuunnitelma.

7.2. PROJEKTI ORGANISAATIO

Projektin johtoryhmä:

Puheenjohtaja johtajapsykiatri Tuula Saarela Jäsenet: Pirjo Juhela, Hannu Koponen, Marja Saarenheimo, Leena Niinistö, Marja-Liisa Kunnas, Tuire Parviainen, Eeva Päivärinta sekä Palkeet-projektin projektipäällikkö Upu Kiviharju-Rissanen ja projektikoordinaattori Leo Kontio, joka toimii johtoryhmän sihteerinä. Johtoryhmä kokoontui vuonna 2006 neljä kertaa.

Projektin työvaliokunta on SPGY:n hallituksen nimeämä: puheenjohtajana projektipäällikkö Upu Kiviharju-Rissanen, sihteerinä projektikoordinaattori Leo Kontio ja jäseninä, Pirjo Juhela, Hanna-Mari Alanen sekä Eeva Hölttä. Työvaliokunta kokoontui vuoden aikana kolme kertaa.

7.3. PROJEKTIN OSALLISTUJAT

Projektiin osallistui yhdeksän, seitsemän eri sairaanhoitoalueen tai sairaanhoitopiirin alueella toimivaa, vanhuspsykiatrista erikoissairaanhoitoa tuottavaa työyhteisöä ja jokaisen työyhteisön kumppanina 1 - 3 yhdistysten, säätiöiden, kuntien tai yksityisten omistamaa, vanhusten palveluja tuottavaa yksikköä. Palvelutaloyksiköitä oli yhteensä 30. Kaikista erikoissairaanhoidon ja palvelutalojen työyhteisöistä oli mukana moniammatillinen työryhmä.

Palkeet-projektiin osallistui:

Edustajia Harjavallan, Pitkäniemen, Hatanpään, Sisä-Suomen, Kellokosken, Peijaksen, Kymenlaakson psykiatrisen ja Kanta-Hämeen Keskussairaalan sekä HYKS Psykiatriakeskuksen vanhuspsykiatrisista moniammatillisista työryhmistä.

Palvelutaloja edustivat: Ruskakodin palvelutaloyhdistys, Rauman vanhainkotiyhdistys, Porin Diakonialaitos, Palvelukoti Vanamo, Porin Vanhustenkotiyhdistys, Porin Suomalainen Vanhainkotiyhdistys, Koivupirtin säätiö, Kotipirtti ry., Violakotiyhdistys, Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry., Tampereen Kaupunkilähetys ry., Kössi-säätiö, Hämeenlinnan Sisälähetys ry., Uppsala-talon vanhainkoti, Hämeenlinnan erityisasuntosäätiö, Suolahden palvelukoti oy., Nousupellon palvelu- ja kuntoutus oy., Kouvolan Dementia- ja Kehitysvammaisten Ryhmäkoti ry., Vehka-Asuntojen tuki ry., Elisabet ja Emil-koti, Roselius säätiö, Vanhusten kotiapusäätiö, Diakoniasäätiö Foibe, Carema hoivapalvelut oy., Laukkarinteen palvelutalo, Helsingin Diakonissalaitos, Hoitokoti Päiväkumpu oy. sekä Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry.

7.4. TOIMINTA

Vanhuspsykiatrisen kliinisen osaamisen kehittäminen

Vuoden 2006 aikana järjestettiin projektisuunnitelman mukaisesti kaksi kahden päivän internaattia, joiden teemat olivat: "Dementiapotilaan psykiatriset liitännäisoireet", jonka toteutuksesta vastasi Eeva Hölttä sekä "Kaksisuuntainen mielialahäiriö vanhuksella", jonka toteutuksesta vastasi Tuula Saarela. Internaatit toteutettiin kotimaisten osaajien voimin.

Palvelutalojen osaamisen kehittäminen

Palvelutalojen henkilöstön osaamisen kehittämisen projektia toteutettiin yhteistyössä Palkeet projektin ja palvelutalojen johdon ja työyhteisöjen kanssa. Päätösseminaari, palvelutalojen osaamisen kehittämisen ja osaamisenjohtamisen osalta pidettiin 28.-29.8.2006, tilaisuudessa julkaistiin palvelutalojen osaamiskartta painettuna julkaisuna.

Mentorointi

Uusi mentoriryhmä, 26 psykiatrista sairaanhoitajaa seitsemästä eri toimipaikasta, sai päätökseen mentoriopintonsa. Mentorikoulutus koostui yhdeksästä lähiopetuspäivästä sekä mentoroinnin käytännön harjoittelusta palvelutaloissa. Opiskelijat mentoroivat oman alueensa, projektissa mukanaolevien palvelutalojen työryhmiä koulutuksen aikana kuukausittain. Aktoreina oli palvelutalon työryhmiä, jotka työssään kohtaavat mielenterveysongelmista kärsiviä vanhuksia. Mentorointitapaamisessa aktorit tuovat yhteisesti pohdittavaksi asukastapauksen, jonka ovat kokeneet vaikeaksi hoitaa.

Vuoden 2006 aikana pidettiin suunnitelman mukaisesti kolme lähiopetuspäivää, joiden teemoina olivat: aikuisena oppiminen, mentorointi posteriesityksenä, portfolio mentoroinnista sekä arviointi ja palaute. Lisäksi pidettiin, molempien Palkeissa mentorikoulutuksen saaneiden ryhmien, yhteinen kokemustenvaihtopäivä. Mentorikoulutus toteutettiin Jyväskylän yliopiston Avoin yliopiston opetussuunnitelman mukaisesti, kouluttajina toimivat tutkija Merja Karjalainen ja yliopistonopettaja Kaija Collin. Vanhuspsykiatrisen ja palvelutalojen substanssikokemuksen koulutukseen toivat Hanna-Mari Alanen, Upu Kiviharju-Rissanen, Leo Kontio. Koulutus tapahtui Tampereella.

Asukkaan/potilaan polun, hoito- ja palveluketjun kartoittaminen ja mallintaminen

Palkeet-projektissa mukana olevien palvelutalojen kanssa jatkettiin hoito- ja palvelupolun kartoittamista haastattelemalla palvelutalon vastuuhoitajia. Teemahaastattelu käsitteli asukkaan hoitoon liittyviä yhteistyötekijöitä, siinä tarkasteltiin palvelutalon asukkaan hoitoprosesseja yhteistyökumppaneitten kanssa koko palvelutalon näkökulmasta ja asukaslähtöisesti, jolloin hoitoprosessia eli asukkaan hoitopolkua pyrittiin konkretisoimaan 1 -2 asukasesimerkin avulla. Palvelutalon asukastapausten avulla kuvattiin aitoja paikallisia yhteistyöprosesseja. Haastattelut nauhoitettiin.

Projektin arviointi

Palkeet 2- projektin arviointi suoritettiin itse, osaprojekteittain, ilman ulkopuolista arvioijaa. Palkeet-projekti kuuluu osana Raha-automaattiyhdistyksen projektiin, jossa tavoitteena on mm. arvioinnille asetettavien laatusuositusten määrittäminen Rayn rahoittamissa projekteissa.

7.5. TIEDOTTAMINEN

Projektin kaikki sisäinen tiedottaminen toteutettiin sähköpostitse. Julkinen esilläolo tapahtui mm. yhdistyksen www-sivuilla.

Vanhustyö lehdessä 1/2006 oli projektipäällikkö Upu Kiviharju-Rissasen artikkeli "Vanhuspsykiatrisen osaamisen ja palveluketjujen kehittäminen" ja samassa lehdessä Vanhustyö 1/2006 oli puheenjohtaja Pirjo Juhelan artikkeli " Psykiatrisia palveluita ikääntyville". Palkeet-projektia esiteltiin posteriesityksinä vuonna 2006 sairaanhoitajapäivillä ja pohjoismaisessa gerontologiakongressissa Jyväskylässä 28.-31.5.2006

7.6. TALOUS

Raha-automaattiyhdistys myönsi Spgy:lle projektiavustuksen Palkeet-projektin jatko-osalle. ns. c-avustuksen, joka myönnetään vuodeksi kerrallaan. Avustus haettiin kaikki kulut kattavaksi ja se oli 150 000 euron suuruinen. Koulutukset, matkat ja majoitus ovat olleet osallistujille maksuttomia. Koulutukseen ja mentorointiin osallistumisesta aiheutuvista työaikakuluista ovat vastanneet osallistujien työnantajat.

Projektissa projektikoordinaattori toimi päätoimisena. Muut projektista vastuulliset asiantuntijat toimivat palkkio- ja laskutus perusteisesti. Projektilla on oma talousarvio..

Helsingissä 20.3.2007

Hallitus

Suomen Psykogeriatrinen Yhdistys ry.