|
Palkeet 2-Projekti
Projektin lähtökohdat ja taustat
Suomen Psykogeriatrinen Yhdistys ry. toteutti RAY:n rahoittamana vuosina 20022004, PALKEET-projektin, ”Vanhuspsykiatrisen osaamisen- ja palveluketjujen kehittämisprojekti palveluasumisessa”. Projektiin osallistuvien ja ulkopuolisen arvioinnin (Sarvimäki 2005) perusteella yhdistyksen hallitus päätti jatkaa vanhuspsykiatrisen osaamisen jakamisen kehittämishanketta, josta jatkossa käytetään nimeä Palkeet 2 -projekti.
Osatavoitteiksi asetettiin:
- Jatkaa palvelutalon asukkaan hoito- ja palvelupolun mallintamista.
- Laajentaa yhteistyötä kutsumalla mukaan kaksi uutta vanhuspsykiatrista toimintayksikköä ja niiden alueella toimivia palvelutaloja. Tavoitteena on syventää ja täydentää palvelutalojen henkilöstön vanhuspsykiatrisen osaamista Palkeet -projektin mallin mukaisesti.
- Tarjota Palkeet projektissa kehitettyä palvelutalon henkilöstön osaamiskarttaa uusille mukaan tuleville palvelutaloille osaamisen johtamisen työvälineeksi.
- Kouluttaa lisää mentoreita tukemaan vanhuspsykiatrisen hoitotyön kehittämistä palvelutaloissa sekä laajentaa yhteistyötä kolmannen sektorin ja psykiatrisen erikoissairaanhoidon välillä.
- Jatkaa vanhuspsykiatrisen kliinisen osaamisen syventämistä toteuttamalla kaksipäiväisiä internaatteja, joiden tavoitteena on päivittää ja syventää mentorikoulutettavien ja muun vanhuspsykiatrian henkilöstön kliinistä osaamista.
- Arvioida pidemmällä aikavälillä miten Palkeet -projektin toimintamallin avulla voidaan tukea palvelutalon asukkaan hyvinvointia ja henkilöstön työssä jaksamista.
- Tukea palvelutalon asukkaan hoito- ja palvelupolun mallintamisen avulla erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja palvelutalojen yhteistyötä asukaslähtöisen hoito- ja palveluprosessin toteutumiseksi, tavoitteena joustava asukaslähtöinen hoito- ja palveluketju.
Palkeet 2-projektin odotettavat tuloksia ovat seuraavat:
- Projektiin osallistuneiden palvelutalojen tai vastaavien hoitoyhteisöjen hoitajat arvioivat mentoroinnin ja alueellisten täydennyskoulutuspäivien jälkeen osaavansa auttaa ja ymmärtävänsä paremmin mielenterveyshäiriöistä kärsivää vanhusasukasta.
- Palvelutalon vanhusasukkaan hoitajat arvioivat voivansa tehdä asukaslähtöistä yhteistyötä vanhuspsykiatrisen erikoissairaanhoidon työntekijöiden kanssa. Yhteistyötä ohjaa palvelutalon asukkaan hoito- ja palvelupolkumalli, jota projektin jälkeen palvelutalon vastuu/omahoitajat arvioivat voivansa edelleenkin käyttää yhteistyössä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyökumppanien kanssa.
- Projektiin osallistuneiden palvelutalojen tai vastaavien hoitoyhteisöjen henkilökunta arvioi, että vanhusasukasta on voitu projektin tukemana hoitaa pitempään palvelutalossa (kodissa) ja, että asukkaan hoito- ja palvelupolku on aikaisempaa joustavampi sekä yhteistyö hoitoon osallistuvien kanssa on parantunut. Henkilöstö arvioi myös oman työssä jaksamisensa parantuneen projektin aikana.
- Projektiin osallistuneiden palvelutalojen tai vastaavien johto on voinut hyödyntää palvelutalon osaamiskarttaa henkilöstön osaamispääoman sekä palvelutalon toiminnan kehittämisessä. Osaamiskartta jää johdon ja henkilöstön yhteistyövälineeksi projektin päätyttyä ja sitä voidaan soveltaa myös muihin palvelutaloihin tai vastaaviin organisaatioihin.
Palvelutalojen henkilöstölle ja/tai työyhteisölle on laadittu kehittymis- ja oppimissuunnitelmat.
- Projektiin osallistuneiden palvelutalojen tai vastaavien hoitoyhteisöjen henkilöstön arvion ja kokemusten mukaan projektin keinoja hyödyntämällä on voitu auttaa mielenterveysongelmista kärsivää vanhusta asumaan mahdollisimman pitkään palvelutalossa ja/tai välttää vanhuksen joutuminen sairaalahoitoon vanhuspsykiatriseen hoitoyhteisöön.
- Vanhuspsykiatrian erikoissairaanhoidon henkilöstö on voinut rakentaa yhteistyöverkostoja eri alueiden kollegoiden kanssa ja vaihtaa kokemuksia hoitokäytännöistä.
- Vanhuspsykiatrian erikoissairaanhoidon henkilöstö arvioi, että mentorointi työtapana ohjata perusterveydenhuollon hoitoyhteisöjä tai vastuuhoitajia jää heidän hoitoyhteisöihinsä pysyväksi toimintamalliksi projektin päätyttyä vuonna 2006.
|