Palvelutalojen osaamisen kehittäminen

Palvelutalojen henkilöstön osaamisen johtamisen kehittäminen aloitettiin yhteisen palvelutalojen osaamiskartan laatimisen ja sen käytännössä testaamisen avulla. Osaamiskartta kuvaa koko hoito- organisaation eli palvelutalon osaamistarvetta ja laatua. Osaamisen määrittämisessä ja arvioinnissa korostuu erityisesti palvelutalojen visionäärinen johtaminen eli osaamistarpeen arviointi myös tulevaisuudesta käsin. Osaamiskartta, yhteinen kuvaus palvelutalon ydinosaamisalueista palvelutalojen visioiden ja strategioiden pohjalta, valmistui syksyllä 2003. Osaamisalueet kuvattiin ja täsmennettiin 1 5 portaiseksi tasokuvauksiksi. Suunnitteluun ja testaamiseen osallistuneet arvioivat osaamiskarttatyön mielenkiintoiseksi, toimintaa jäsentäväksi ja henkilöstön kehityskeskusteluja ohjaavaksi. ”Kerrankin on selkeä tieto, mitä kehityskeskustelu tarkoittaa” tai ” se, että olen 1 tasolla on jo osaamista, nosti ”itsetuntoa” Palvelutaloissa tapahtuneen johdon ja henkilöstön muutosten tähden osalla osaamiskartan testaaminen oli siirtynyt syksylle 2004. Osa totesi osaamiskartoituksen vievän paljon aikaa ja siksi henkilöstön on ollut vaikeaa aloittaa sen tekoa. Palautteitten perusteella palvelutalojen osaamisen johtamista tulee jatkaa ja harjoitella osaamiskartan hyödyntämistä henkilöstön täydennyskoulutuksen suunnittelussa.

Osaamisen johtamisen työvälineenä osaamiskartta toimi mm.:

  • Mahdollistaa yhteisen ja yhtenäisen käsityksen luomisen palvelutalon työyhteisön tarvittavasta kokonaisosaamisesta (nykyinen ja tulevaisuudessa tarvittava osaaminen).
  • Antaa täsmällisempää tietoa vision ja strategioiden toteuttamiseksi tarvittavasta osaamisesta eri tehtävissä työryhmissä/tiimeissä ja mahdollistaa näin työryhmille/tiimeille itselleen myös sovitun vastuunoton osaamisensa arvioinnista ja kehittymisen suunnittelusta.
  • Tuo esille yksittäisten työntekijöiden näkymättömän ja hiljaisen osaamisen, jota ei välttämättä nyt tiedetä olevan ja/tai ei hyödynnetä työssä. Se mahdollistaa myös työntekijöiden yksilöllisten ominaisuuksien vahvistamisen ja kehittymisen työn sisällön hallinnan vahvistamiseksi ja työssä jaksamien tukemiseksi ja kuormittumisen vähentämiseksi.
  • Osaamiskarttaa voidaan hyödyntää myös henkilöstön rekrytoinnissa, perehdyttämisen suunnittelussa ja toteutuksessa. Samoin se lisää henkilöstön työssä vaikuttamista ohjaamalla kehityskeskusteluja ja olemalla esimiehen kanssa yhteisesti sovittu peruste henkilöstön täydennys-, jatko- ja uudelleenkoulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.
- takaisin -